Klubi i mendimit ekonomik

Auditi i financave, 3 ish-ministrat e Drejtësisë në Prokurori

Javën e ardhshme, Prokuroria e Tiranës pritet të marrë në pyetje 3 ish ministrat Petrit Vasili dhe Ylli Manjani dhe Gazmend Bardhi. Mësohet se ata do të pyeten në lidhje me rolin e tyre në procedurat e prokurimit.

Burime konfirmojnë se sa i takon dy ish-ministrave Ylli Manjani dhe Petrit Vasili, nuk janë në hetim, por në proces verifikimi për këtë do të merren edhe dëshmitë e tyre. Duke qenë se kontratat vijojnë të jenë në zbatim edhe aktualisht, organi i akuzës do të kryejë një verifikim edhe për ministren aktuale të Drejtësisë, Etilda Gjonaj.

Dosjes voluminoze i janë shtuar dhe 14 ish zyrtarë të tjerë për të cilët prokuroria po heton për mënyrën e tenderimit për regjistrat noteriale, mbikëqyrjes elektronike, përmbarimit dhe sistemin e monitorimit me kamera për gjykatat dhe burgjet.

Sipas auditit të bërë nga ministria e Financave ish ministri i drejtësisë, Ylli Manjani ka bërë disa shkelje për sa i përket prokurimit për mirëmbajtjen e sistemit përmbarimor Albis.

Sipas A2 CNN, urdhri i ish ministrit të drejtësisë bie ndesh me ligjin pasi nuk përmban të dhënat e fondit buxhetor ndaj dhe ish ministri dhe disa ish zyrtarë mbajnë përgjegjësi për këtë.

Në raportin auditues thuhet se edhe për projektin e menaxhimit të sistemit digjital të noterisë Manjani si autoriteti kontraktues ka shkelje në zbatimin e ligjit për prokurimet publike. Për sa i përket shkeljeve nga ana e ish ministrit të drejtësisë Petrit Vasili ato janë në sistemin e monitorimit të kamerave në burgun e Lezhës dhe atë të Fushë Krujës.

Tenderi prej 60 milionë lekësh dhe hapja e prokurimit publik është urdhëruar nga ish ministri në një kohë që autoritet është drejtoria e përgjithshme e burgjeve. Sipas ministrisë së financave në këtë rast ka shkelje të ligjit pasi ministri duhet të nxirrte udhëzim për mbajtjen e procedurave.

Sipas prokurorisë procedurat e tenderimit nisën në një kohë që nuk ishte dhënë miratimi për fonde. Çmimet referencë në të gjithë prokurimet publike nuk janë marrë në konsideratë ndërsa asnjë prej tyre nuk ka realizuar qëllimin për të cilin janë ngritur duke i shkaktuar buxhetit të shtetit një dëm prej 5 milionë eurosh.

Mësohet se është arrestuar, drejtori i Shërbimeve Ekonomike dhe Mbështetëse në këtë ministri, Aurel Lamçe, që njëkohësisht ishte i komanduar edhe si sekretar i përgjithshëm, është shoqëruar mbrëmjen e së martës nga oficerët e Antikrimit Ekonomik, shkruan gazeta Panorama.

Nën masë sigurimi “Arrest shtëpie” është vënë dhe ish-sekretarja e përgjithshme e Ministrisë së Drejtësisë, Juliana Hoxha. Ndërkohë, në burg janë edhe dy ekspertë të IT, Lysien Ali dhe Arlind Alika.

Prokuroria ka zbuluar abuzime të rënda me tenderat në vitet 2016-2017 dhe i ka akuzuar për ‘shpërdorim detyre”.

Kujtojmë se nga detyra është shkarkuar edhe Drejtori i ri i Përgjithshëm i Burgjeve, Stefan Çipa, vetëm pesë muaj i emëruar në detyrë. Shkarkimi është bërë nga ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj.

Lini një koment

Email i juaj nuk do publikohet